door Jan-Willem van Rijnberk zonnekeurinstallateur bij EnergieAnders, Tilburg.

“Geloof jij in de Zonnepanelen SinterKlaas?”

Je wordt tegenwoordig met grote regelmaat geconfronteerd met Ongelofelijk Goedkope Aanbiedingen voor zonnestroom-installaties en Zonnepanelen. Als je een maal naar “offerte zonnepanelen” hebt gegoogelt, komen er steevast in grote getale tot weken daarna pop-up advertenties op je PC-scherm voorbij die je trachten te verleiden om een aanvraag voor een zonnestroom-systeem offerte op te vragen. Blijkbaar is het zo dat als een bepaalde groep ondernemers kansen ruiken op een handeltje, dat aanbiedingen hiervoor per post, al dan niet huis-aan-huis en via het Internet exploderen. Geloof jij in de Zonnepanelen SinterKlaas? Ik niet en jij vast en zeker ook niet!

Zonnepanelen kopen

Het kopen van Zonnepanelen is precies zo’n ding. Google je op ‘zonnepanelen’ dan vindt Google in 0,73 seconde 4.220.000 resultaten voor je. Met bovenaan in de zoekresultaten flink wat gekochte advertenties over aanbiedingen om zonnepanelen te kopen. De consument wordt hierdoor zand in de ogen gestrooid. Mooie heiligmanverhalen en Klaas Vaak dromerijen krijgt hij voorgeschoteld. Bijvoorbeeld “Top-merken tegen dumpprijzen” is zo’n slogan die je aan het twijfelen brengt en die daardoor je kooplust wil opwekken. Als je wordt bedolven onder deze wonderbaarlijke aanbiedingen van zonne-panelen kopen, dan is het echt geen wonder dat jij gaat twijfelen of het toch niet waar zou kunnen zijn?

Offertes voor zonnepanelen
“6 gratis offertes in minder dan 2 minuten”,
“de grootste zonnepanelen website van Nederland”,
“wij verzorgen supersnel uw offerte op maat, huisbezoek niet nodig!”

De verleidelijke slogans, de één met nog mooiere beloften, dan de andere! De presentaties ogen professioneel, andere hebben klinkende namen (iets met groen) en hun gemeenschappelijk doel is om je gezond beoordelingsvermogen zoveel mogelijk aan te tasten en je al doende elk begrip over het werkelijk prijs niveau van een zonnestroom-systeem te doen verliezen.
De websites zien er prima uit, op een aantal is er extra informatie in de vorm van een e-book of een PDF-folder die je zo kunt downloaden: “Zonne-energie in 6 stappen” of “Zonne-energie is niet moeilijk”. Maar echt goed inhoudelijke kennis van zaken ontbreekt bij deze ‘leadgeneratoren’.

Potentiele klanten verzamelen

Veel van deze sites zijn wat met een professionele naam ‘lead generatoren’ wordt genoemd. Het enige doel van deze websites is, dat jij wordt verleid om jouw naam, adres en e-mailgegevens in te voeren. Je denkt dat je informatie krijgt om zonnepanelen of zonnestroomsystemen met elkaar te vergelijken. Niets is minder waar.

Je gegevens worden verkocht, niet de beloofde vier of vijf keer, maar vaak wel het dubbele ervan. Immers de installatiebedrijven die jou de beloofde offerte aanleveren, betalen hiervoor per ‘lead’ een bedrag. Een aantal hiervan volgen niet eens elke lead op, maar reageren slechts op die leads, die door hen als het meest profijtelijk worden beoordeeld. Dat geeft aan de Lead-verkopers een excuus om jouw gegevens dan maar 10x te verkopen.
Echte informatie, zoals hoe je nu de ontvangen offertes moet beoordelen of hoe je hieruit de werkelijke verschillen kunt achterhalen, ontbreken heel vaak.

Meer informatie nodig

Wat jij je waarschijnlijk helemaal nog niet realiseert is dat jij véél meer informatie wilt en behoefte hebt aan nog andere informatie en ook uitleg nodig hebt om werkelijk te kunnen beoordelen wat de verschillen zijn. Jij hebt helemaal nog geen idee wat reële prijzen voor zonnestroom-systemen zijn en bijvoorbeeld hoeveel Wp aan vermogen, uiteindelijk hoeveel kWh aan elektriciteit per jaar oplevert. Veel blijft gewoon onbesproken en onvermeld.

Hoezo is de voorgestelde extreem lage prijs voor jou een reden om te gaan twijfelen?

Oriënteren op zonne-energie

Veel mensen struinen het internet af als ze starten met hun oriëntatie. Ze hopen op goede informatie zodat ze hun kennisniveau op het gebied van zonne-energie kunnen verbeteren.
Maar wat er in de meeste gevallen gebeurt, is dat er een totale verwarring optreedt met als gevolg dat men blijft zitten met de meest bizarre prijsniveaus in het hoofd. En dat je nog steeds niet weet waarop je een juiste afweging van de aangeboden offertes kunt maken.
Soms kom je tijdens je zoektocht een serieus bedrijf zoals wij, Zonnekeur-installateur EnergieAnders uit Tilburg tegen. Dan wordt tijdens een oriënterend gesprek de standaardvraag gesteld. “Ik heb hier al offertes. Kunnen jullie het goedkoper?” Doordat je met  aanbiedingen om de oren werd geslagen overheerst een totale focus op ‘prijs’. Ik geniet ondertussen van het kopje koffie dat we samen drinken en in ons open en informerende gesprek luidt mijn antwoord altijd steevast: “Nee, goedkoper kan ik niet offreren, maar wij kunnen het wel beter!

EnergieAnders kan het beter!

Dat betekent niet goedkoper vandaag, maar wel in de toekomst, over 5 tot 10 jaar. Dan heb je absoluut een zonnestroom-systeem met een veel beter rendement en dan ben jij echt wél goedkoper uit!” Je terugverdientijd is wat langer, maar jouw zonnestroom-systeem blijft beter en langer werken en zal daardoor dus effectief meer stroom produceren. Uiteindelijk levert dat meer op, en Ja dan is dat op den duur dus goedkoper. Daar komt nog een besparing bij namelijk dat degelijke merken van zonnepanelen en omvormers langer productgarantie bieden en dat hun producten langer meegaan en dat er daardoor minder grondstoffen verspild worden. Een mooie extra. Ik houd van duurzaamheid, jij ook.

Deze andere aanpak van EnergieAnders heeft wel wat meer uitleg nodig, want het gaat hier niet over de laagste aankoopprijs maar over de beste prijs.

Zonnestroom-systeem opmaat

Dat betekent dat mijn verhaal gaat over kwaliteitsverschillen in zonnepanelen, omvormers en de andere onderdelen van het zonnestroom-systeem. Mijn mede-oprichters van EnergieAnders en ik maken nooit een offerte op afstand, we gaan altijd eerst op huisbezoek om ter plaatse te horen met welke wensen er rekening moet worden gehouden en om te zien wat precies de situatie is en om goed in te kunnen schatten wat er echt mogelijk zou kunnen zijn.

Mijn leven lang ben ik al bezig met de zorg voor plant en dier in natuur, met de zorg voor een beter milieu. Ik zocht al naar duurzame bio-oplossingen toen ik nog een jong ventje was. Dat betekent dat ik je niet zoveel mogelijk en zo snel mogelijk zonnepanelen wil verkopen met een ‘SinterKlaas terugverdientijd’, maar dat ik met een op jouw situatie afgestemd verhaal kom, over hoe zonnepanelen in jouw voordeel werken en wat in jouw geval de beste oplossing is. Ik spreek over het maximaal te realiseren rendement, met de hoogst mogelijke bedrijfszekerheid en een duurzaam zonnestroom-systeem. JA daar ga ik samen met jou voor! En eventuele problemen of vragen? Die wuif ik nooit weg, ik wil er juist aandacht aan schenken en er een passende oplossing voor aandragen. Je begrijpt, dat is niet effe gedaan in een kwartiertje. EnergieAnders heeft daarom ook nooit super-top-aanbiedingen met obscure Chinese panelen of end-of-line producten.

Het komt regelmatig voor dat ik geïnteresseerden in het kopen van zonnepanelen en die bij EnergieAnders klant worden, wel twee of meerdere keren spreek om persoonlijk uitleg en inzicht te geven, zodat mijn gesprekspartners de eigen situatie en behoeften en de mogelijkheden die een zonnestroom-systeem biedt zelf kunnen beoordelen en hierbij voor het meest passende systeem kunnen kiezen. Ja zeg nou zelf, dan het is het toch voor jou ook zo klaar als een klontje dat als jij € 6.000 tot € 10.000 of meer gaat investeren, en nieuwsgierig bent naar echt de beste oplossing, je zeker niet in een opwelling beslist met behulp van een een salesexpert cq accountmanager maar dat je liever met een merkonafhankelijke installateur spreekt, een zonne-energiefanaat die gekwalificeerd is en die je met expert-advies ter zijde staat.

Het beste voor jou

7-redenen waarom jij voor een zonnestroom-systeem met zonnepanelen niet van SinterKlaas maar wel geleverd en gemonteerd door EnergieAnders kiest:

  1. EnergieAnders is Zonnekeur-installateur en SEI-geregistreerd, dat zijn keurmerken die staan voor de kwaliteit en deskundigheid van het bedrijf.
  2. EnergieAnders een coöperatief bedrijf met 6 medeoprichters/medewerkers stuk voor stuk experts in hun vakgebied en verbonden door hun enthousiasme voor duurzame energie-oplossingen. Allen zijn we gekwalificeerd voor onze taken.
  3. EnergieAnders is merk-onafhankelijk niet verbonden aan een inkoop-organisatie. We verkopen je ook geen end-of-line-producten voor dumpprijzen.
  4. EnergieAnders kiest al sinds de oprichting in 2009, ronduit voor kwaliteit, kennisoverdracht en samenwerking.
  5. EnergieAnders is ‘Prefered Certified Installer’ (preferent en gecertificeerd installateur) voor de Duitse kwaliteit zonnepanelen producent SolarWatt, die met de innovatieve Glas-Glas zonnepanelen een nieuwe standaard heeft gezet. Een kwaliteitsproduct met 30 jaar productgarantie en 30 jaar rendementsgaranties.
  6. EnergieAnders is naast andere merken omvormers, zoals StecaGrid, SMA of Fronius, Prefered Certified Installer voor SolarEdge. Deze oorspronkelijk uit Israël afkomstige kwaliteitsproducent van omvormer-systemen veroorzaakte een omwenteling in de zonne-energiemarkt met hun micro-optimizers. Waardoor elk zonnepaneel afzonderlijk wordt aangestuurd en het te behalen rendement wordt verbeterd. SolarEdge geeft uitstekende garantiecondities, waaronder 25 jaar op hun optimizers.
  7. EnergieAnders is Omega gecertificeerd als onafhankelijk keurmeester voor opleveringscontroles, inspectie van zonnestroom-installaties voor derden en voert kwaliteitscontroles uit.

Vertrouw jij het team van zonne-energiefanaten jouw opdracht toe? Reken dan in je voordeel omdat je hebt getekend voor prima begeleiding en een fijne samenwerking met een kundig, expert installatie-team.

Zonnekeur

Zonnekeur is ontzorgen 
EnergieAnders ontzorgt je met de BTW verrekening en helpt alle documenten op orde te maken. EnergieAnders bestelt alle componenten van de het zonnesysteem en overziet de levering. Samen met jou wordt de installatie ingeplant. Het installeren van het zonne-energiesysteem gebeurt met de eigen deskundige en gecertificeerde medewerkers van EnergieAnders. Veelal binnen één werkdag wordt jouw zonnestroom systeem compleet gemonteerd. Vanaf het moment dat het zonnestroom-systeem is geïnstalleerd, gaan direct je energiekosten omlaag en het Energielabel van je woning omhoog. Hoera!

Als afsluiting van de installatie, doen wij samen met je de oplevering van het zonnestroom-systeem, waarbij we alles nog een keer nalopen en jij uitleg krijgt over gebruik. Je krijgt onze opleveringsmap overhandigd waarin alle relevante documenten en garanties aangaande jouw zonne-energiesysteem overzichtelijk zijn verzameld.

Afhankelijk van het gekozen monitoringsystem, kun je in de meeste gevallen al binnen 24 uur het gehele zonnestroomsysteem online monitoren en zie jij dat EnergieAnders ook de zon ook voor jou aan het werk heeft gezet. Je hebt goed gekozen. Je hebt een prachtig en duurzaam zonnestroom-systeem aangeschaft met de juiste garanties waar je echt blij van wordt en dat vele jaren voor je werkt.

Geloof jij nog in de ‘Zonnepanelen SinterKlaas’ kijk dan maandagavond 9 november naar Radar. Hierin zie je onze oud medeoprichter van EnergieAnders, Lex Schiebaan die uitlegt wat voor consumenten de belangrijkste valkuilen zijn bij de aanschaf van zonne-energiesystemen en waarom hij zelf geen zonnestroomsystemen meer installeert.

Vooraankondiging RADAR: Goedkope zonnepanelen

Maandag 09-11-2015 om 20u30 op NPO1

Zonnepanelen worden tegenwoordig soms voor dumpprijzen aangeboden. Handige ondernemers spelen daarop in: het aantal aanbieders is de laatste jaren vertienvoudigd. Maar daardoor verdwijnt de controle op garanties en kwaliteit.

Bedrijfjes die in de markt springen met superaanbiedingen van obscure Chinese panelen gaan net zo snel weer failliet. Het gevolg: de klant kan fluiten naar service en garantie. Radar laat zien waar de valkuilen in deze markt zitten.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over zonnen-energie? Neem contact op met EnergieAnders, Tilburg: www.zonnekeurinstallateur.nl of bel 085 877 1822

Jan-Willem van Rijnberk

Vindt je deze in formatie nuttig? Like ons op FaceBook