door Harm Kiewit adviseur zonnekeurinstallateur bij EnergieAnders, Tilburg.

Enecsys Monitoring

EnergieAnders heeft ook enkele zonnestroominstallatie met Enecsys micro-omvormers geplaatst. Ondanks de bewezen kwaliteit, is Enecsys failliet gegaan en er is ook geen partij bereid gevonden om de monitoring site van de curator over te nemen. Enecsys micro-omvormers zijn robuust en bieden met hun monitoring per 1 of 2 zonnepanelen een compacte, betrouwbare oplossing. Helaas zijn door het faillissement van Enecsys ook alle productgaranties vervallen.

Niet alleen zijn er dus geen nieuwe producten meer verkrijgbaar maar ook is de monitoring site van Enecsys stopgezet. Dit betekent dat het niet meer mogelijk is om de opbrengst van de zonnestroominstallaties met Enecsys omvormers uit te lezen. Meestal wordt de opbrengst nog wel netjes in de Enecsys gateway opgeslagen. De gateway moet echter uitgelezen kunnen worden en hierin ligt een uitdaging die door verschillende partijen met succes is aangepakt. In de tussentijd zijn er enkele oplossingen gekomen. Sommige gratis en sommige betaald.

EnergieAnders heeft inmiddels enige ervaring opgedaan met alternatieve monitoring oplossingen voor Enecsys en wij kunnen dan ook enkele hiervan, zowel gratis als betaalde, aanbevelen. We zetten hier vier oplossingen op een rijtje.

Aloaha

De eerste oplossing is van Aloaha Software en deze betaalde dienst komt het dichtst in de buurt van de oplossing die Enecsys ons bood. Aloaha cloud energie monitor is een webservice. De monitoring-gegevens worden door de gateway naar deze dienst verstuurd, waarna de monitoring-gegevens via de website van Aloaha uit te bekijken zijn. Een handleiding voor het correct instellen van de Gatway staat op de website van Aloaha. Alle informatie is in meerdere talen beschikbaar, waaronder Nederlands. De taal kunt u rechtsbovenin de site instellen. Een jaarabonnement kost € 39,-  exBTW per jaar. Voor kleine systemen (< 1 kWp) is er een kortingsregeling en voor systemen met meer dan 20 micro-omvormers geldt een prijs op aanvraag.

Fischer

De Enecsys PC Monitor van Fischer kan hier worden gedownload. Deze gratis software draait lokaal op uw pc en is speciaal ontwikkeld om de Gen 1 omvormers uit te kunnen lezen. De software is geschikt voor Microsoft Windows vanaf versie 7. Dit programma maakt contact met uw Enecsys Gateway en leest alle opgeslagen gegevens uit. Het is allemaal eenvoudig te installeren en in te stellen. Het enige nadeel van deze software is dat de gegevens niet op je pc worden opgeslagen. De Gateway moet dus elke keer opnieuw worden uitgelezen.

Unitgate

Deze software van Allan Lie werkt vergelijkbaar met die van Fischer. Ook hier wordt de Enecsys Gateway elke keer opnieuw uitgelezen. De installatie is echter veel eenvoudiger, want deze software zoekt zelf naar de Enecsys Gateway op het lokale netwerk en bouwt geheel zelf de verbinding op, zodra de Gateway is gevonden. Het programma leest de Gatway twee keer per seconde uit. Dus je hebt nu ook real-time monitoring ter beschikking. Het programma slaat de meetwaarden uit de gateway ook niet op, maar je kunt ze wel zelf exporteren naar excel. Als je dit regelmatig doet, kun je dus wel zelf offline een mooi overzicht maken en bijhouden. Al is het maar als backup. Wij hebben hier zelf ervaring mee opgedaan en kunnen dit gratis tool aanbevelen.

Duramotion

Bij Duramotion hebben ze een iets andere weg ingeslagen en een stukje hardware met software ontwikkeld om de Enecsys Gateway uit te kunnen lezen en op te slaan. Dit minicomputertje kunt u dan weer met de pc uitlezen. Het voordeel is dat er continu een kopie van de gegevens wordt opgeslagen. Het nadeel is dat er extra hardware moet worden gekocht. Daar het een betaald product is, kunt u wel ondersteuning verwachten vanuit het Nederlandse Duramontion.

Er komen nog steeds nieuwe oplossingen uit om de omvormers van het failliete Eencsys uit te kunnen blijven lezen. Ook wij bij EnergieAnders zijn bezig met een eigen oplossing hiervoor. Softwareontwikkeling is een weerbarstig iets en we zijn hier nog niet mee klaar. We willen u de beschikbare oplossingen echter niet onthouden, dus vandaar het bovenstaande overzicht.
Verder loopt er een actieve discussie over Enecsys monitoring op vele internet-fora, zoals het Nederlandstalige Tweakers.

Heeft u meer vragen over uw zonnestroominstallatie of het meten van zonnestroom of heeft u een ervaring die u wilt delen met ons? U kunt altijd contact met ons opnemen met vragen of problemen.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over zonnepanelen? Neem contact op met EnergieAnders, Tilburg: www.zonnekeurinstallateur.nl of bel 085 877 1822

Harm Kiewit

Vindt u deze in formatie nuttig? Like ons op FaceBook