door Jan-Willem van Rijnberk zonnekeurinstallateur bij EnergieAnders, Tilburg.

Als je ’s morgens merkt dat de dagen alweer lengen. Iedere ochtend de zon de dagen iets eerder laat beginnen. Wat geeft dat toch weer een fijn gevoel als de Lente zich aankondigt.
Ja, dan komt ook weer de gedachte op of zonnestroom niet ook iets voor jou is!

Zonnestroom is een prachtig product, maar hoe zet je de zon voor je op de juiste wijze aan het werk? Om je uitgangssituatie goed te bepalen adviseer ik je, dat je eerst goed kijkt naar je (woon)situatie en of je een geschikte locatie hebt om zonnepanelen te plaatsen.
In Nederland kijken we dan al snel naar het dak van het woonhuis of eventueel het bijgebouw en de daar beschikbare ruimte om zonnepanelen te plaatsen.

De eerste vier vragen die je zelf hierbij direct kunt beantwoord zijn:

Wat voor dak is er beschikbaar, is het een schuindak of een platdak?
Hoe is het dak(vlak) georiënteerd? Ligt het richting het Zuiden, of meer naar het Oosten of het Westen? Wat zijn de afmetingen van dit dakvlak in lengte/diepte en breedte. Onder welke hoek staat het schuine dak in graden?

Dakbedekking
Vervolgens is het van belang voor de montage en de keuze van het montagesysteem, te weten wat de dakbedekking is. Heb je bijvoorbeeld een schuindak met pannen of een platdak met bitumen dakleer, bedekt met grind? Wat is de leeftijd van de dakbedekking? Hoe is de conditie van de dakbedekking? Heb je bijvoorbeeld nog extra exemplaren van de oude dakpannen beschikbaar? Is er wel of geen isolatie onder of in het dakvlak aangebracht en zo ja weet je ook hoe? Moet het dakleer bijvoorbeeld (eerst)vernieuwd worden, denk dan ook aan isolatie. Wil je op het geïsoleerde dak vervolgens zonnepanelen plaatsen, dan dient daar rekening mee gehouden te worden.

Obstakels of schaduw?
Is het dak vrij van obstakels of staan er (lucht)afvoerpijpen op, liggen er dakvensters in? Valt er (vanuit de omgeving) mogelijk slagschaduw op het dak? Beantwoordt stuk voor stuk deze vragen dan leg je de uitgangspunten vast, die straks bepalend zijn voor de mogelijkheden van je zonnestroomsysteem.

Dit lijkt een reeks technische vragen waar je mogelijk niet alle antwoorden zelf op weet. Heb je het idee dat jouw dak mooi in de zon ligt, maar zijn veel van deze vervolgvragen je te technisch? Neem dan vrijblijvend contact op met zonnekeur-installateur EnergieAnders.
Natuurlijk helpt EnergieAnders jou graag met hun deskundigheid en ervaring, om deze informatie te achterhalen, zodat jij jouw uitgangspositie voor het plaatsen van zonnepanelen nauwkeurig in kaart hebt.

In sommige situaties kan er ook een zogenoemde ‘vrije veld opstelling’ worden neergezet. Heb je voldoende ruimte op je terrein, dan kunnen zonnepanelen door EnergieAnders ook op een daarvoor beschikbare stelling of carport worden geplaatst en aangesloten worden op jouw stroomnet.

Heb je jouw situatie met de hierboven aangereikte vragen in kaart gebracht, dan heb jij de eerste stap genomen. Je weet nu of en waar er gelegenheid is om het ‘buitendeel van de installatie’, de zonnepanelen van de zonnestroominstallatie te plaatsen en welk oppervlak / dakvlak daarvoor beschikbaar is. Als je deze vragen niet afdoende duidelijk kunt beantwoorden, weet je wie jij als specialist kunt inschakelen om je hierbij van advies te dienen; “Wie anders dan EnergieAnders?”

Zonnekeur-installateur EnergieAnders kiest voor: kwaliteit, verzorgt deskundig een op maat gemaakt ontwerp, levert de mooiste oplossing, heeft ruime ervaring en de juiste expertise om jouw zonnestroom systeem, met de goede componenten samen te stellen voor een efficiënt en duurzaam werkend systeem.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over zonnepanelen? Neem contact op met EnergieAnders, Tilburg: www.zonnekeurinstallateur.nl of bel 085 877 1822

Jan-Willem van Rijnberk

Vindt u deze in formatie nuttig? Like ons op FaceBook