door Jan-Willem van Rijnberk zonnekeurinstallateur bij EnergieAnders, Tilburg.

In de uitzending van maandag 9 november 2015, koppelde Tros Rader TV op een ongemakkelijke manier Zonnepanelen en Online rijk worden aan elkaar. Als zonnekeur-installateur, heb ik er echt even over moeten nadenken voordat bij mij het kwartje viel.

Vereniging Eigen Huis en collectieve verkoop zonnepanelen

Door de actie van Vereniging Eigen Huis, die samen met de Online zonnepanelenverkoper Sungevity een marketingactie heeft lopen in Tilburg stond in dezelfde week, bij mij de telefoon niet stil. Bewoners in diverse wijken van Tilburg, hebben huis aan huis een speciale aanbiedingsbrief ontvangen van de Vereniging Eigen Huis met een werkelijk fabuleuze aanbiedingen voor zonnestroom. De aanbieding is voor hen per adres Online uitgerekend door Sungevity, de samenwerkingspartner bij de collectieve verkoopactie 123zonne-energie van VEH.

Het Amerikaanse bedrijf Sungevity doet alles ‘op afstand’ en ‘online’ vanuit Amsterdam. Wat ze ‘lekker makkelijk’ noemen. Sungevity wil nu ook de Nederlandse markt veroveren met hun huismerk spullen. Op de website van Sungevity lees je de slogan: “Wij garanderen uw stroomproductie. Is de stroomproductie anders dan voorspeld, dan betalen we u het verschil terug.” Let op: Dat kan zomaar Kassa worden (wegens misleiding)!”

Online rijk worden met zonnepanelen

Terug naar de brief van Vereniging Eigen Huis. Het staat er echt: “Uw dak aan de Mr. Stormstraat in Tilburg is € 2.620,62 waard!” Verderop in de tekst van de aanbiedingsbrief blijkt dit bedrag zelfs per jaar te worden gerealiseerd! Is dit niet een geweldig aanbod?

Er wordt een aanbieding gedaan. Een éénmalige investering voor 4 zonnepanelen van € 2.047,=. (Dit is inclusief BTW, waar je nog enkele honderden euro’s op terug krijgt). Wat een aanbieding! Daar worden we in Tilburg collectief heel blij van. Omdat we met deze investering gemakkelijk geld gaan verdienen. Top-actie van VEH en Sungevity.

Wat kosten vier zonnepanelen?

Op dit dak aan de Mr Stormstraat in Tilburg, passen volgens de toelichting in de aanbiedingsbrief, met een gefotoshopt fotootje, 4 zonnepanelen. Wow, deze mensen in Tilburg gaan met een eenmalige investering van € 2.620,62 – (€ 2.047: 1,21= 1.691,75) in het eerste jaar al € 928,87 besparen. In de daarop volgende jaren wordt het alleen maar beter. Want dan besparen ze € 2.620,62 per jaar, met een garantieperiode van twintig jaar op dit bedrag! De bewoners van dit huis in de Meester Stormstraat in Tilburg gaan dus € 52.000,= verdienen in de komende 20 jaar, met de aanschaf van 4 zonnepanelen! Deze inwoners van Tilburg zijn stapelgek, als ze  niet direct van deze aanbieding gebruik maken!

Wat ik je hier toon, is maar 1 van de vele voorbeelden, die ik als zonne-energie expert uit Tilburg, heb ontvangen van mensen, die zich afvragen wat ze van deze aanbiedingsbrief van VEH moeten denken? Mijn antwoord is:”Vereniging Eigen Huis is partij geworden in de cowboywereld van de collectieve verkoop van zonne-energie systemen.”

Op de website van Sungevity staan prachtige beloften. Over besparen, over betrouwbaar, over sociaal en gemakkelijk. Allemaal dingen die wij in Nederland en in Tilburg belangrijk en fijn vinden. Goede marketing! Sungevity doen alles op afstand en online! Online geld verdienen dus, met name voor alle mensen in Tilburg die zo’n aanbiedingsbrief hebben gehad.

Bij het kopje “makkelijk” schrijft Sungevity op de eigen website: “Geen onnodig papierwerk of huisbezoek, wél een persoonlijk ontwerp en duidelijke berekeningen. Onze adviseurs regelen alles, tot en met de nazorg!” Dat is pas een statement. Met deze aanbieding, die de mensen in Tilburg hebben ontvangen van VEH, krijgen ze geld toe. Daar houden we van in Tilburg!

Ik vraag Sungevity direct om met de nazorg te beginnen in Tilburg. Want deze aanbieding is onzin. Deze aanbieding gaat het helemaal niet worden. Het probleem is dat de berekeningen die de Vereniging Eigen Huis heeft laten bezorgen op huisadres, niet te realiseren zijn. Het gevolg is dat veel mensen in Tilburg, die overwegen zonnepanelen te kopen, hierdoor op het verkeerde been worden gezet. Wat moeten de Tilburgers geloven van partijen die ‘autoriteit’ hebben zoals de Vereniging Eigen Huis, een vereniging dit zich betrouwbaar noemt en die dit soort aanbiedingen doet? “Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard.”

Ik begrijp nu wel waarom Tros Radar TV, deze twee items; zonnepanelen en online rijk worden, met een voorspellende kracht wist te combineren. Het zijn Sungevity en Vereniging Eigen Huis die samen Online rijk willen worden.

Vier topmerk SunPower zonnepanelen

Rekenvoorbeeld: Wat als we 4 A-merk zonnepanelen met het hoogst mogelijke rendement zouden plaatsen (bijvoorbeeld SunPower SPR-x21-345 WHT van 345Wp) op de Mr. Stormstraat in Tilburg? Het gevolg is dat er uit het geïnstalleerd vermogen van 1.380Wp, maximaal slechts 1.173 kWh op jaarbasis wordt gerealiseerd. Dat is nog geen 1/3 (=33,3%) van het gemiddeld elektraverbruik van een gezinshuishouden (circa 3.500 kWh/jaar).
Met deze hoogwaardige 4 stuks SunPower zonnepanelen kost het zonnestroom-systeem (de investering) wel 2x zo veel, namelijk € 4.322,= exclusief BTW. Als we de zelfgeproduceerde elektriciteit salderen, levert dat 1.173 x €0,23 = € 269,79 aan besparing op per jaar. Met als gevolg dat het 16 jaar zou duren om deze investering terug te verdienen. Mocht de salderingswet in 2020 worden bijgesteld, kan het zijn dat het nog langer gaat duren. Een zonnestroom-systeem dat niet minstens 85% tot 90% van je verbruik compenseert is geen verstandige investering. Ik zou adviseren dit niet te doen.

Zonnestroom is niet ingewikkeld zeggen de schrijvers van deze aanbiedingsbrief. Mijn vraag is:“Waarom zetten VEH en Sungevity de groendenkende Tilburger op het verkeerde been?” Ik noem dat een marketing-truc en ik noem dit niet;“Deskundig, uiterst betrouwbaar, uitsluitend kwaliteitsproducten en ja, alles makkelijk online.” VEH en Sungevity proberen je onzin te verkopen! Mensen in Tilburg vinden het niet fijn om om de tuin geleid te worden.

Ik heb inmiddels 11 van deze onzinnige aanbiedingsbrieven van VEH. Die zijn spontaan naar mij gestuurd door mensen uit Tilburg. Allemaal aanbiedingen die even dol zijn en die een foute voorstelling van zaken geven. Hoe zit het met de marketingacties van Vereniging Eigen Huis in andere Nederlandse steden? De acties van VEH in andere steden zijn waarschijnlijk niet veel anders. Een prachtig item voor VARA’s Kassa of…. Tros Opgelicht.

Laat je niet bij de neus nemen

Heb je serieus belangstelling voor zonne-energie? Wil je een zonnestroom-systeem dat deskundig is samengesteld en probleemloos 25 tot 30 jaar blijft werken? Heb je geen zin holle woorden en mooie praatjes? Neem dan contact met mij op. Ik kom bij je aan huis, bekijk je situatie en bespreek bij een kopje koffie rustig wat de mogelijkheden zijn. Ik kom met een kwaliteitsadvies waar je echt iets mee kan. Een passend advies dat aansluit op jullie situatie, met top-merken met bewezen kwaliteitsgaranties.

Geen marketingonzin of holle fratsen, geen collectieve inkoop, geen eigenmerk spullen en geen marketing wirwar. Alleen het beste voor jou: Het beste advies, het beste ontwerp, de beste kwaliteitsmaterialen die passend zijn bij jouw situatie, met de beste garantiecondities, met natuurlijk een perfect uitgevoerde montage en een snelle installatie. Binnen drie weken zet EnergieAnders de zon voor jou aan het werk. En dat, door een bedrijf dat spreekwoordelijk bij je om de hoek zit, in Tilburg. “Wie anders dan de specialisten van EnergieAnders?” EnergieAnders werkt door heel Nederland, ook voor groendenkende Nederlanders buiten Tilburg.

Heb jij ook zo’n prachtig aanbod gehad van VEH? Laat het me weten.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over zonnen-panelen? Neem contact op met EnergieAnders, Tilburg: www.zonnekeurinstallateur.nl of bel 085 877 1822

Jan-Willem van Rijnberk

Vindt je deze in formatie nuttig? Like ons op FaceBook

Naschrift

Ik was erbij op de voorlichtingsavond van VEH voor 123-zonne-energie op 16 november j.l. in Tilburg. Eerlijk gezegd, het was geen heldere bijeenkomst. Er was wel een grote opkomst van circa 80 geïnteresseerden. Vereniging Eigen Huis hield een inleiding over zonnestroom-systemen in drie stappen en gaf een toelichting op de keuze voor Sungevity als partner.

Sungevity is als partner geselecteerd door VEH voor de actie 123 Zonne-Energie in Tilburg. Bij navraag vertelde Frank Goovaerts, Sungevity dat naar circa 6.000 Tilburgse adressen aanbiedingsbrieven met foutieve berekeningen zijn gestuurd. Afgelopen weekend heeft Sungivety deze aanbiedingsbrief gerectificeerd met een gecorrigeerde brief.
Voor de verkoop-actie in Tilburg heeft Sungevity  kwalitatieve JA-Solar zonnepanelen geselecteerd, poly of mono kristallijn 270Wp. Ze bieden deze zonnepanelen aan in combinatie met Omniksol omvormers. Het zijn allemaal Chinese producten.

Tijdens de bijeenkomst werd veel aandacht besteed aan het toelichtingen van de kwaliteit van de te leveren Chinese spullen. Er werd verwarrend gegoocheld met garantiecondities en garantieperioden. Ja-Solar geeft 10 jaar productgarantie op zijn zonnepanelen en een vermogensgarantie van tot 80% in 25 jaar. De Omnik omvormer is de zwakste schakel.

De verkooporganisatie Sungevity heeft contact met de klanten op afstand, online en via de telefoon. Zelf monteert Sungevity niets. De montages worden uitgevoerd door onderaannemers. Als klant, krijg je dus uitvoerende installateurs in huis, die jouw huis of dak nog nooit gezien hebben. Installateurs, die “in het werk alles oplossen”? Bijvoorbeeld over het tracé van de te leggen bekabeling. Na deze toelichting op de bijeenkomst gehoord te hebben, denk ik dat je als klant zelf nog best veel omhanden hebt, als na zes tot acht weken wachten, de dag van de installatie eindelijk is aangebroken.

Ik heb nog steeds geen vertrouwen in de aanpak van VEH en Sungevity. Vereniging Eigen Huis heeft al eerder misgegrepen door samen te werken met een intermediair voor de verkoop en marketing voor collectieve aanschaf van zonnepanelen. Die intermediair ging snel failliet, met alle problemen van dien voor de deelnemers. Ik zeg: “Een gewaarschuwd mens telt voor twee.”

Lees ook dit:

Actuele problemen met voorgaande collectieve verkoopactie VEH

Solarbranche verziekt door collectieve verkoopacties