door Harm Kiewit adviseur zonnekeurinstallateur bij EnergieAnders, Tilburg.

Zonnepanelen zijn vrijwel geheel onderhoudsvrij. Mits juist geplaatst, zal in Nederland een regelmatige regenbui ervoor zorgen dat vuil van je zonnepanelen wordt gespoeld. In de winter is er een iets andere situatie. Het kan gaan sneeuwen!

Wat moet je nu doen?

Zonnepanelen leveren in de Nederlandse wintermaanden slechts een paar procent van de jaaropbrengst. Dit komt doordat de zon veel minder kracht heeft en de dagen slechts kort zijn. Ook is het in de winter vaak bewolkt en valt er neerslag.
 Als de neerslag in de vorm van sneeuw valt, worden de zonnepanelen volledig afgedekt en zal de elektriciteitsproductie helemaal terugvallen naar nul.
Als daarna de zon gaat schijnen en het hele landschap prachtig wit kleurt, blijft de productie nul. Het zonlicht kan de zonnepanelen niet bereiken. Sommige klanten bellen EnergieAnders dan met de vraag of ze dan de sneeuw van de zonnepanelen moeten vegen.

Het advies van EnergieAnders is om de sneeuw gewoon op de zonnepanelen te laten liggen.

1. Ten eerste is het levensgevaarlijk om onder deze omstandigheden op het dak te gaan rondlopen. Het is koud en glad en je loopt het risico uit te glijden.

2. Ten tweede is het opbrengstverlies relatief klein, omdat de opbrengst zelfs op mooie winterdagen relatief beperkt is.

3. Ten derde zou je de zonnepanelen kunnen beschadigen, doordat je eventueel vastgevroren ijs van de zonnepanelen probeert te vegen of door ongemerkt een puntbelasting te veroorzaken door op de zonnepanelen te hangen of duwen.

Niets doen?
 Ja, als je de sneeuw laat liggen, kan er verder niets misgaan met de zonnepanelen. Als ze correct zijn gemonteerd, kunnen zonnepanelen een dik pakket sneeuw dragen. In Nederland valt er zelden meer dan een paar centimeter sneeuw en zonnepanelen kunnen de Nederlandse omstandigheden dus gemakkelijk aan. Je hoeft niets te doen met de sneeuw.
De sneeuw zal na enige tijd vanzelf van de zonnepanelen glijden of smelten en er vanaf lopen. En als bonus veegt de afglijdende sneeuw eventuele verontreiniging van het oppervlak van je zonnepanelen af.

Nog extra bonus, als er sneeuw op de zonnepanelen ligt zoals op oudjaarsnacht, zoals dit jaar op sommige plaatsen het geval was, zijn je zonnepanelen ook nog eens goed beschermd tegen omlaag vallend en nog nasmeulend vuurwerk.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem contact op met EnergieAnders BV, Tilburg: www.zonnekeurinstallateur.nl of bel 085 877 1822

Harm Kiewit

Vindt u deze in formatie nuttig? Like ons op FaceBook