door Jan-Willem van Rijnberk zonnekeurinstallateur bij EnergieAnders, Tilburg.

De Omnik omvormer wordt geproduceerd door Omnik New Energy in China. Het is onduidelijk hoe lang de organisatie bestaat, maar als we kijken naar de datum van de domeinnaam registratie werd Omnik-solar.com geregistreerd, in maart 2011.

Dit betekent dat de onderneming zo’n vier jaar ervaring heeft met de productie van omvormers. Het bedrijf Omnik New Energy is geen bedrijf met een verticale ketenintegratie. Het bedrijft produceert producten op basis van aangeleverde productspecificatielijsten. Op basis hiervan wordt met ingekochte componenten voor een specifieke marktwens, een product samengesteld en geproduceerd. Er zijn hier en daar berichten dat dit vanuit Duitsland gebeurd, maar wie er precies aan meewerkt is mij onbekend.

Omnik New Energy is het tegenovergestelde van bijvoorbeeld SMA (Duitsland), dat wel een verticale keten-integratie heeft. Veel aspecten van de door SMA geproduceerde omvormers zijn volledig door eigen R&D (Research & Development) ontwikkeld. SMA produceert onderdelen en fabriceert zelf. Het bedrijf heeft als het ware de hele keten in huis.

Collectieve verkoopacties met Omniks

Mocht je overwegen een Omnik omvormer te willen aanschaffen dan moet jij je realiseren dat Omnik omvormers “market driven products” zijn. Producten die zijn gemaakt tegen een zo laag mogelijke kostprijs om in een specifieke markt te plaatsen. Omnik of Omniksol is een Chinees product en de garanties op dit product worden gegeven door een Chinese bedrijf. Mocht jouw leverancier niet meer bestaan of niet welwillend zijn, dan zul jij je bij problemen met de Omnik omvormer moeten richten tot Omnik New Energy in China. Europese consumentenbescherming heeft buiten Europa geen stem en ook bijvoorbeeld De Vereniging Eigen Huis heeft weinig tot geen middelen om dit te beïnvloeden.

Allerhoogste efficiency?

Op de eigen website verklaart Omniksol dat de door hen geproduceerde Omnik omvormers de allerhoogste efficiency hebben. Een klein onderzoekje op de website van Photon geeft aan, dat dit niet het geval is. Uit de testen blijkt dat een Omnik omvormer gemiddeld presteert. De Omniksol 2K-TL staat bij Photon op de 88e plaats (uit een lijst van 142 geteste apparaten, bron: Photon Inverter Test 2014).

Wereldspeler Omnik blijkt bovendien ruim 80% van zijn wereldwijde afzet uitsluitend in Nederland realiseren (bron: fritts.nl). De Omnik omvormers lijken hiermee specifiek voor de Nederlandse afzetmarkt te zijn gecreëerd en blijken vooral in de markt te worden gezet door marketing gedreven verkooporganisaties voor zonne-energie zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse verkooporganisatie Sungevity. In mijn ogen is het opvallend dat er steeds, als er door verkooporganisaties marktvolume te behalen is,  ‘Omnik’ opduikt als de gekozen leverancier. Ik leid daaruit af dat er bij Omnik hoge volume-kortingen te behalen zijn. Het is mij daarom duidelijk dat als er bij aanbiedingen van zonnestroom-systemen voor Omnik omvormers wordt gekozen, dit niet is gebaseerd op een keuze voor kwaliteit maar dat de keuze is gebaseerd op prijs.

Vanuit de markt en ervaringen die we horen van andere installateurs, zijn velen gestopt met de levering van Omnik omvormers ondanks hun aantrekkelijke prijs. Er moest te veel tijd door monteurs worden besteed aan de vele storingen die zij hadden met de Omnik omvormers. Google maar eens: “Omnik storing”. Ik wil nu we het toch over Omnik omvormers hebben ook nog even inhaken op de WiFi van de Omnik omvormers die vaak als een fijne extra Plus wordt vermeld. Dat Omnik omvormers WiFi aan boord hebben is geen plus want WiFi is een storingsgevoelige verbinding, zeker in stedelijk gebied waar het wemelt van WiFi-netwerken. Daarbij komt ook dat je als consument tegenwoordig geregeld van netwerkaanbieder wisselt. Dit heeft gevolgen voor de WiFi verbinding van de omnik omvormer omdat met de komst van een nieuwe router de via WiFi verlopende verbinding met de Omnik omvormer opnieuw moet worden ingesteld.

Mogelijk zijn met de komst van een tweede generatie Omniksol omvormers de storingsproblemen aangekaart maar het geeft mij geen bevredigend gevoel. Is er in het bedrijf wel zo’n stijle leercurve doorgemaakt? En niet onbelangrijk “Hoe weet jij als klant, dat je een tweede generatie omvormer krijgt uitgeleverd?” Het product zelf is misschien in deze niet eens het belangrijkste. Het gaat ook om het bedrijf dat erachter zit. Betrouwbaarheid, zekerheid, visie etc. Het bedrijf Omnik New Energy, dat ruim 80% van zijn wereldwijde afzet alleen in Nederland realiseert lijkt daardoor een kwetsbare marktpositie te hebben. Daarmee is Omnik mogelijk een speelbal in de handen van partijen, die hoge volumes verkopen. Precies iets wat in collectieve verkoopacties wordt gerealiseerd: “De belofte om Razendsnel een groot marktaandeel verkrijgen door in te zetten op nog scherpere inkoopvoordelen.”

Uit verschillende bronnen is bekend dat de Nederlandse markt voor zonne-energie op dit moment prijsgedreven is en dat daardoor de prijzen enorm  onderdruk staan. Deze ontwikkeling trekt allerlei producten naar Nederland toe die zeker niet opvallen door kwaliteit of innovatieve kracht, maar die slechts opvallen door het lagere prijsniveau. Dit is geen goede voorwaarde voor jou. Als jij een lange-termijn-investering gaat doen en op het punt staat om jouw geld in een zonnestroom-systeem te gaan investeren verwacht je terecht, dat je van jouw aanschaf minstens 25 jaar of langer plezier hebt. De omvormer is een heel belangrijk onderdeel van je zonnestroom-systeem. Jij verwacht dat jouw zonnestroom systeem zonder storingen functioneert en betrouwbaar is. Daarom moet je juist WEL heel goed letten op de kwaliteit de omvormer.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over zonnen-energie? Neem contact op met EnergieAnders, Tilburg: www.zonnekeurinstallateur.nl of bel 085 877 1822

Jan-Willem van Rijnberk

Vindt je deze in formatie nuttig? Like ons op FaceBook