door Jan-Willem van Rijnberk zonnekeurinstallateur bij EnergieAnders, Tilburg.

De nieuwe series glas-glas zonnepanelen zijn ongeveer een jaar geleden introduceert door SolarWatt. Zonnepanelen met heel opvallende garantievoorwaarden tot wel 30 jaar, op zowel het product als op de opbrengst. Normaal hebben lange garanties de schijn tegen marketing garanties te zijn, gezien dat de gebruiksduur van het product door innovatie en vervanging ‘so wie so’ korter zal zijn dan de vermelde garantieperiode. Maar bij zonnepanelen ligt dit natuurlijk anders. Die wil je liever niet al na enkele jaren vervangen, maar stabiel en werkend vele jaren op je dak laten liggen.
Van deze nieuwe generatie glas-glas zonnepanelen is technisch bewezen dat deze producten echt veel duurzamer zijn. Met deze innovatie neemt SolarWatt neemt initiatief om een nieuwe standaard te zetten met de afgegeven deze langere garantie termijnen.

Door de productiekwaliteit van glas-glas zonnepanelen worden door de fabrikant dus een veel betere en langere garanties afgegeven dan zoals we die kennen op ‘standaard’ glas-folie zonnepanelen. De garantietermijnen van de ‘kwaliteitsmerken’ zijn toch echt beperkt tot 10 à 12 jaar. Zonnekeurinstallateur EnergieAnders uit Tilburg was direct enthousiast over deze innovatie van SolarWatt en heeft direct alles in het werk gesteld om van SolarWatt toestemming te krijgen deze nieuwe generatie hoog kwalitatieve glas-glas zonnepanelen in ons assortiment op te mogen nemen. Hiermee werd EnergieAnders één van de eerste zonne-energie installatiebedrijven in Nederland die deze glas-glas zonnepanelen is gaan plaatsen in zonnestroom-systemen van onze klanten.

Weer en Wind

Als je op je fiets zit, met wisselvallig weer zoals in maart, krijg je soms een beetje mee wat zonnepanelen -die in weer en wind op je dak liggen- te voorduren hebben. Zo heb je regen dan weer hagel en sneeuw tussen de buien door, heldere opklaringen en felle zon. Stormachtige windvlagen, maartse buien. 

Over een jaar heen en alle variaties in de seizoenen, hebben zonnepanelen heel wat te door staan. Zo is ijskoud dan weer bloedheet. Je vraagt je af of onder zulke condities zonnepanelen echt wel 25 jaar zonder problemen blijven werken? Gelukkig worden zonnepanelen van kwaliteitsmerken getest en kunnen zonnepanelen van een goede kwaliteit hier tegen.

Met de introductie van de nieuwe variant glas-glas zonnepanelen, kunnen deze zonnepanelen hier zeker tegen. Zonnepanelen met zowel een voorkant als een achter kant van glas, worden zodoende glas-glas zonnepanelen genoemd. De glas-glas zonnepanelen zijn als laminaatpakket zo blijkt, veel duurzamer en dan de eerdere glas-kunststof zonnepanelen.

Waarom is dubbel glas beter?

Bij ‘standaard’ zonnepanelen bestaat de achterkant, de zogenoemde backsheet uit een kunststof folie. Het gekke is dat vrijwel elk materiaal niet waterdicht is. Zo ook de plastic folies van de backsheet van gebruikelijke zonnepanelen. Gedurende vele jaren weersinvloeden kan vocht zelfs door dit plastic heen dringen. Die combinatie van zonnecellen en vocht is natuurlijk geen goede combinatie die de werking / levensduur ten goede komt. 
Glas daarentegen, is zoals bekend echt waterkerend en zo ook met een backsheet van glas wordt het binnendringen van vocht voorkomen.
Het glas-glas zonnepaneel bestaat uit een laminaatpakket dat alsvolgt is opgebouwd:

EnergieAnders-SolarWatt-glas-glas-zonnepaneel-small

1 Top laag solarglas met anti-reflecterende bovenzijde
2 EVA Folie (inbeddingslaag)
3 Hoog rendement zonnecellen
4 EVA Folie (inbeddingslaag)
5 Backsheet getint solarglas
6 Junctionbox met koppelkabels
7 Aluminium black coated frame

Deze lagen worden op elkaar gelegd en gaan vervolgens de oven in en zo ontstaat een ‘verkleeft’ laminaat pakket waarin de zonnecellen opgesloten zitten. Glas-glas zonnepanelen werden tot voor kort eigenlijk niet geproduceerd, omdat de minimale dikte van het glas voor de zonnepanelen 3,2 of 4 mm was. Een gebruikelijk zonnepaneel met 3,2 mm glas weegt al bijna 20 kilo, waarvan ongeveer 16 kilo glas. Een glas-glas paneel zou dan circa 40 kilo gaan wegen, wat erg zwaar en onhandig zou zijn om dergelijke panelen te verplaatsen en te monteren op daken.

Recent is het gelukt om het veiligheids-zonnepaneelglas op grote schaal, op 2 mm dikte te produceren. Hierdoor komt het gewicht weer op bijna 20 kilo en blijft het zonnepaneel zodoende perfect hanteerbaar voor montages.

Duurzaam

Bij glas-glas zonnepanelen zitten de zonnecellen tussen 2 glasplaten. Lekker stevig en waterdicht. Extra voordeel is dat de zonnecellen midden tussen de glazen platen zitten. We praten hier over slechts enkele millimeters, maar in de praktijk blijkt dat dit veel scheelt, gezien ook hogere torsiestijfheid van het glas-glas pakket. Hierdoor worden de zonnecellen extra beschermd tegen trek- en buigbelastingen. Voor de zonnecellen in het middelpunt van het pakket betekent het namelijk dat de zonnecel in het punt zit waar het minste druk wordt uitgeoefend. De traditionele glas-folie zonnepanelen blijken op dit punt kwetsbaarder te zijn.

Levensduur

Natuurlijk zijn deze glas-glas zonnepanelen net als glas-folie zonnepanelen aan testen onderworpen in zogenoemde klimaatkamers waarbij de levenscyclus van de zonnepanelen versneld wordt nagebootst. Er worden bijvoorbeeld testen gedaan waarbij de zonnepanelen opgewarmd worden tot 85 graden en afgekoeld tot -40 graden. Vervolgens wordt getest met een wisselende luchtvochtigheid tot 85% en een serie testen waarbij het continue 85 graden is met een luchtvochtigheid van 85%. Met deze zogenoemde stress-testen bootsen onderzoekers de levensduur van de zonnepanelen na. Hoe houden de materialen zich? Blijft het zonnepaneel veilig én levert het nog energie? Uit de resultaten van deze testen blijkt dat vrijwel elk zonnepaneel minder gaat presteren naar mate van de duur en inwerking van deze nagebootste omstandigheden. Ze verouderen. Uit het testen blijkt dat de glas-glas zonnepanelen beduidend minder snel verouderen.

Het grote verschil van glas-glas ten opzichte van glas-folie zonnepanelen is dat deze echt beter blijven werken, minder interne (onzichtbare) schade vertonen. Glas-glas panelen vertonen geen zogenoemde ‘drop down’. De ‘drop down’ is het punt waarop het zonnepaneel ophoudt te functioneren. Dit is het punt waarop de backsheet en EVA folie geen bescherming meer kan bieden en de opbrengst van het zonnepaneel zeer snel afneemt. Bij zonnepanelen van goede kwaliteit is dit normaliter teruggerekend na 25-30 jaar. Echter in deze testen wordt ook geconstateerd dat bepaalde zonnepanelen veel sneller in opbrengst afnemen en zodoende geacht kunnen worden amper de 10 jaar productgarantie te kunnen overleven. Helaas zijn de testresultaten niet openbaar en wordt er nooit verteld welke panelen er precies negatief beoordeeld zijn. Feit is wel dat de glas-glas combinatie zonnepanelen veel beter uit deze testen naar voren komen met een 33% langere levensduur. 

Producent SolarWatt ondersteunt deze goede uitkomsten van de testen met het geven van een ongekende product- en vermogensgarantie van maar liefst 30 jaar. Zo wordt vrijwel de gehele periode, waarmee voor zonnepanelen als levensduur wordt gerekend (30 jaar), door deze garanties afgedekt. Als klant profiteert u hiermee van een maximale opbrengststabiliteit.

Vervoer en installatie

Natuurlijk is het fijn als aangetoond wordt dat zonnepanelen hoogwaardig worden geproduceerd en de zonnepanelen netjes ingepakt, goed uit de fabriek komen. Echter als er tijdens het transport en installatie niet zorgvuldig mee wordt omgegaan, kunnen er natuurlijk zichtbare en onzichtbare schades ontstaan. Door bijvoorbeeld een heftruck die een pallet raakt of een te ruwe verlading kunnen problemen in de zonnecellen veroorzaken. Installateurs die zonnepanelen niet volgens voorschrift van de producent hanteren en zo het zonnepaneel extra- en foutief belasten kunnen ook problemen veroorzaken. Onzichtbare schade treden op bij foutieve belastingen, er ontstaan kleine barstjes (micro cracks) in de kristallen van de zonnecellen, die op termijn voor problemen en minder opbrengst zullen zorgen. Met het veel stijvere en meer robuuste glas-glas zonnepanelen heb je hier vrijwel geen last van met als resultaat de langere levensduur en hogere opbrengst. Glas-glas zonnepanelen bieden een hogere weerstand en daardoor een betere bescherming aan de zonnecellen, waardoor dergelijke schades veel minder ontstaan.

Natuurlijk dient er ook met een glas-glas zonnepaneel zorgvuldig en altijd voorzichtig te worden omgegaan en met de juiste apparatuur worden vervoerd, zoals u van een zonnekeur-installateur als EnergieAnders mag verwachten die een speciale zonnepanelenlift gebruikt om de zonnepanelen naar het dak te vervoeren.

Lange garanties

Normaal hebben lange garanties altijd de schijn tegen slechts ‘marketing garanties’ te zijn. Met glas-glas zonnepanelen is het ook echt technisch bewezen dat de kwaliteit van het product veel hoger is en blijkt de fabrikant die levensduur met deze garanties benadrukt niet teveel risico’s te nemen met de lange garantie termijnen, die ze afgeeft.

Transparant

Glas-glas zonnepanelen zijn transparant. Glas heeft als effect dat het gedeelte waar geen zonnecellen zitten transparant is. In dak toepassingen kan dit een interessant effect geven. Omdat de achterkant van glas is, kan het ingekleurd worden. Zo voorziet SolarWatt bijvoorbeeld de mono kristallijne Style-serie van een iets donker getinte glazen backsheet. Als er nu mooi een nieuwe generatie SolarWatt glas-glas zonnepanelen wordt geplaatst door EnergieAnders met een zwart frame en zwarte zonnecellen dan lijkt dit op afstand hetzelfde als wanneer er een traditioneel zonnepaneel met een zwarte backsheet is gebruikt. Dit geeft een heel fraai en uitermate duurzaam resultaat.

Er worden ook speciale glas-glas zonnepanelen gemaakt die gebruikt worden voor overkappingen. Zoals bijvoorbeeld op de treinstations van Utrecht en Rotterdam. Dit zijn zogenoemde “frameloze” glas-glas zonnepanelen die direct in de dakconstructie zijn opgenomen. BMW gebruikt ze bijvoorbeeld als directe waterkerende laag in het dak van de solar-carport bij hun elektrisch aangedreven serie i3 modellen.

Voordelen en nadelen

De crux van glas-glas zonnepanelen zat hem in de productie. Glas-glas zonnepanelen worden al langer gemaakt, maar pas sinds een paar jaar gebeurt dit ook echt op grotere schaal waarbij het hele productie proces ook goed wordt beheerst. Het maken van glas-glas zonnepanelen zo is gebleken, is erg lastig. Er hoeft maar één klein luchtbelletje tussen de glasplaten te zitten en je kan het paneel niet meer gebruiken. SolarWatt in Duitsland is het als één van de eerste gelukt, dit proces volledig onder controle te brengen en zo op grote schaal glas-glas zonnepanelen te produceren met sterk maar dunne veiligheidsglas.

Hogere aanschafprijs

Door het lastigere productieproces, kun je je voorstellen dat glas-glas zonnepanelen duurder zijn dan de gebruikelijke zonnepanelen met een glas-folie lamminaatpakket. Echter hier staat dan wel tegenover dat duidelijk zekerheid wordt gegeven op de lange levensduur van deze zonnepanelen. Als je kijkt naar de totale kosten in de looptijd (aanschaf en onderhoud) gedeeld door de opbrengst (in kilowatturen maal stroomprijs) dan is het zo dat glas-glas zonnepanelen ondanks de hogere startinvestering uiteindelijk goedkoper blijken te zijn, door dat ze veel langer en op een hoger niveau elektriciteit blijven produceren.

Conclusie

De komst van glas-glas zonnepanelen zijn daarmee wat betreft duurzaamheid en bedrijfszekerheid de grootste doorbraak in de zonnepanelen van de laatste jaren. Een mooi bewijs dat technische innovatie tegelijk heel simpel en moeilijk kan zijn. 

Echter op het gebied van levensduur en rendement gemeten over de levensduur belooft deze innovatie van het glas-glas zonnepanelen heel veel voordeel.
Als Zonnekeur-installateur kiest EnergieAnders uit Tilburg voor kwaliteit en duurzaamheid en daarom zijn wij preferred certified installateur voor SolarWatt van deze glas-glas zonnepanelen. Graag overtuigen wij ook u van deze voordelen en de bedrijfszekerheid van glas-glas zonnepanelen.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of juist meer belangstelling voor zonne-energie? Neem contact op met EnergieAnders BV: www.zonnekeurinstallateur.nl of bel 085 877 1822

Jan-Willem van Rijnberk

Vindt je deze in formatie nuttig? Like ons op FaceBook