door Jan-Willem van Rijnberk zonnekeurinstallateur bij EnergieAnders, Tilburg.

Veel ‘verkopers’ van zonnepanelen blijken weinig uitleg te geven over de verschillende vormen van garantie op zonnepanelen. Er blijkt bij consumenten veel onduidelijkheid te bestaan over de verschillende garantievormen op zonne-energiesystemen en hoe die op elkaar inwerken. Bijvoorbeeld zoals het verschil tussen ‘productgarantie’ en ‘vermogensgaranties’ op zonnepanelen, of de ‘opbrengstgarantie’ op het gehele zonne-energiesysteem. Het discours wordt overschaduwd door de focus op prijs.

Wat betreft EnergieAnders uit Tilburg is het duidelijk waarom er zo weinig transparantie in de markt is. Immers kwaliteit heeft een prijs, ook bij zonne-energie.

Het verschil tussen productgarantie en vermogensgarantie is vaak niet duidelijk. Met name het verschil tussen deze twee soorten garanties, de productgarantie en de vermogensgarantie, blijkt ingewikkeld en wordt vaak niet genoeg duidelijk gemaakt tijdens het oriëntatieproces en in het offerteproces.

Vermogensgarantie

Veel consumenten weten op dit moment niet dat er helemaal geen aanspraak op de vermogensgarantie kan worden gemaakt als er sprake is van een verminderde opbrengst door een defect in de materialen door bijvoorbeeld delaminatie door de inwerking van vocht.

Harm Kiewit (EnergieAnders): “Uit de vermogensgarantie kan de consument opmaken hoeveel jaar de fabrikant minimaal verwacht dat de zonnecellen een bepaalde hoeveel energie opwekken. Dit type garantie geldt dus enkel op de zonnecellen! Deze is bovendien alleen van toepassing indien een eventueel verminderd vermogen niet veroorzaakt is door een defect in het materiaal rondom de cellen, zoals het glas of de folie aan de achterzijde.” Vaak wordt er een plaatje getoond, waarin de lineaire vermogensreductie van de zonnecellen wordt weer gegeven over een tijd van jaren, maar dat geeft geen indicatie over het ontstaan van andere defecten.

Productgarantie

In het geval van een defect in het materiaal, zoals een glasbreuk of vochtinslag, kan men aanspraak maken op de productgarantie. In de meeste gevallen geldt hiervoor een garantietermijn van 5 tot 10 jaar.

Op de vermogensgarantie kan alleen aanspraak worden gemaakt wanneer het vermogen van de panelen lager is dan verwacht, maar dit niet door een materiaaldefect wordt veroorzaakt. Deze termijn ligt meestal rond de 25 jaar.

Harm Kiewit: “Wanneer een zonnepaneel het begeeft na de ‘productgarantie periode’ door bijvoorbeeld delaminatie, dan heb je niks aan je vermogensgarantie. Deze delaminatie valt namelijk onder de productgarantie die dan al verlopen is.”

Garantievoorwaarden blijken een onderschat aspect voor een juiste keuze

Bij de oriëntatie op zonne-energie zo blijkt uit onderzoek, letten consumenten vaak louter op de aanschafprijs van de zonnestroom-installatie. De consument kijkt al veel minder naar andere indicatoren zoals degradatie, rendement en opbrengst. In veel offertes ontbreken deze specifieke gegevens die consumenten helderheid geven. Veel informatie blijft onbekend en zo blijk, weer meer dan de helft van de huidige zonnepanelenbezitters niet precies weet onder welke noemer hij hoeveel jaar garantie op zijn installatie heeft.

“Als Zonnekeur-installateur vinden wij van EnergieAnders dat we een verantwoordelijkheid hebben om duidelijk over onze producten te communiceren, vertrouwen te scheppen en duidelijkheid te bieden.“ Door de manier waarop EnergieAnders informatie verstrekt in het offerteproces, zo stelt Jan-Willem van Rijnberk, vertellen wij onze klanten precies welke eventuele risico’s zij bij een bepaalde productkeuze nemen of juist vermijden. Daarboven uit, voeren wij slechts die producten waarover duidelijkheid bestaat over de garantiecondities, kwaliteitsnormen en de productspecificaties.

Tegengesteld ten opzichten van andere aanbieders, is EnergieAnders niet gericht op de korte termijn, maar wil juist klanten er van te doordringen dat een zonnestroom-installatie een lange termijn investering is die 25 tot 30 jaar moet blijven produceren. Door onze aandacht voor kwaliteit zijn wij bijvoorbeeld als een van de weinige bedrijven, preferent installateur van SolarWatt glas-glas zonnepanelen met zowel een toplaag als een achterzijde van glas. Deze glas-lglas zonnepanelen zijn veel meer solide en robuuster dan zonnepanelen met een kunststof gelamineerde achterzijde en wat betreft product(garantie) dus een veel duurzamere investering.

Dertig jaar garantie

Op de glas-glas-zonnepanelen krijg je van SolarWatt standaard dertig jaar garantie. SolarWatt is daardoor in staat – als enige fabrikant in de markt – dertig jaar garantie te geven op zowel de panelen zelf, als het vermogen ervan. Ten opzichte van de industrienorm bieden de Solarwatt-panelen daarom een 25 procent hogere opbrengst en een tot 33 procent langere levensduur. Daarnaast ontvangt u nog eens hetzelfde aantal jaren lineaire garantie op de prestaties, waardoor u honderd procent gedekt bent.

Overweeg jij een zonne-energiesysteem te laten plaatsen en kies jij ook liever voor duidelijkheid die zekerheid biedt? Maak dan een afspraak met EnergieAnders en ontdek welke de mogelijkheden er voor jouw zijn. “Wij zetten de zon voor je aan het werk! Wie anders dan EnergieAnders, SEI gecertificeerd en Zonnekeurinstallateur!”

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over zonne-energie? Neem contact op met EnergieAnders BV, Tilburg: www.zonnekeurinstallateur.nl of bel 085 877 1822

Jan-Willem van Rijnberk

Vindt u deze in formatie nuttig? Like ons op FaceBook