door Jan-Willem van Rijnberk zonnekeurinstallateur bij EnergieAnders, Tilburg.

Je wist natuurlijk dat het rendement van zonnepanelen na verloop van tijd afneemt door degradatie van de zonnecellen. De Nederlandse zonnepanelenmarkt is in de afgelopen jaren overvoerd met goedkope zonnepanelen. Elke keer leek het weer goedkoper te kunnen. Veel van deze aanbieders zijn inmiddels verdwenen of getroffen door faillissementen. Nu blijken er problemen te ontstaan en keldert plotseling de opbrengst van het systeem veel meer dan was voorgesteld?

Wat is er aan de hand?  Één van de belangrijkste oorzaken is het ontstaan van een lekstroom tussen de zonnecellen en het frame, het zogenoemde ‘Potential Induced Degradation’ (PID). Er vloeit stroom waar dat niet hoort en hierdoor worden de zonnecellen permanent beschadigd. Dit leidt tot blijvende rendementsverliezen die gaande weg wel kunnen oplopen tot 50% of meer. Veel van de aangeboden goedkopere zonnepanelen blijken niet ‘PID free’. De fabrikanten die wel bedacht waren op PID, gebruiken de toegepaste materialen juist en hebben goede keuzes bij het ontwerp en de opbouw van hun zonnepanelen gemaakt, waardoor PID niet voorkomt in hun zonnepanelen.

Goedkoop blijkt dan toch Duurkoop

De les die hieruit getrokken kan worden is dat goedkoop uiteindelijk duurkoop is. Uitgelegd betekend dit dat de ogenschijnlijke kortste terugverdientijd niet altijd (over productie jaren gerekend) het hoogste rendement betekend. Een goedkopere aangeboden systeem lijkt vaak voordeliger, omdat je denkt dat je het aankoopbedrag eerder hebt terugverdiend. Dit geldt echter alleen maar als je zonnepanelen natuurlijk niet voortijdig uitvallen. Een wat duurdere systeem met bijvoorbeeld een hogere kwaliteit PID-vrije zonnepanelen, levert mogelijk in dezelfde tijd zelfs een hoger rendement op. Dit omdat het systeem meer kWh opbrengt per zonnepaneel en die minder snel degraderen dan de goedkopere zonnepanelen en er geen onverwachts rendementsverlies optreedt.

De doordenker die hier bij hoort, is dat het dus zo kan zijn dat je de zonnepanelen pas een paar jaar later terugverdient, maar dat deze wat duurdere zonnepanelen je op langere termijn wel meer geld opleveren! Kies dus in ieder geval voor PID-free gecertificeerde zonnepanelen.

Het is dus belangrijk niet alleen voor het vermogen (uitgedrukt in Wp) en de prijs aandacht te hebben, maar juist ook oog voor de kwaliteit: de energieopbrengst (kWh) van het zonnepaneel gerekend over de hele cyclus van productieve jaren. Dat wil zeggen 25 tot 30 jaar of mogelijk langer. Gebruik de checklist van EnergieAnders zodat je bij de oriëntatie en of aanschaf van een zonne-energiesysteem wel op de juiste aandachtpunten let!
Ben je helemaal klaar met alle mooie praatjes en wil je van begin af aan duidelijkheid over een goed zonne-energiesysteem dat is opgebouwd uit de juiste elementen zodat het over jaren werkzaam blijft neemt dan rechtstreeks contact op met de specialist: Zonnekeur gecertificeerd en SEI-erkend zonne-energie installateur EnergieAnders. 

(Maak gebruik van onze aankoopchecklist! Ga naar contact, vul je naam en je e-mailadres in en zet “aankoopchecklist” in het bericht wij sturen je die dan per omgaande toe.)

Bijschrift afbeelding: ‘Potential Induced Degradation’ uitgelegd

De lekstroom en het spanning potentiële tussen zonnecellen en het frame  (negatieve potentieel weergegeven) veroorzaken dat negatieve ionen [-] (paars weergegeven) weg migreren uit de buurt van de halfgeleider, terwijl positieve ionen [+] (roze weergegeven) migreren naar de halfgeleider vanuit het glas, het laminaat pakket, frame en vanuit de externe omgeving van de module.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over zonnenpanelen? Neem contact op met EnergieAnders BV, Tilburg: www.zonnekeurinstallateur.nl of bel 085 877 1822

Jan-Willem van Rijnberk

Vindt u deze in formatie nuttig? Like ons op FaceBook